Чесно кажучи, раніше ми думали, що ця справа є складнішою, ніж виявилось насправді. Хоча, звісно, й для цього треба докласти певних зусиль.

Китайську візу можна продовжити лише на той термін, на який вона була видана. Наша була на 30 днів, відповідно й продовжили візу ще на місяць.

Процедура продовження китайської візи зазвичай триває кілька днів. Нам це вдалося за 2 дні.

Ціна продовженої візи – 160 юань (23,5$)

А тепер детальніше і покроково про весь процес.

Отже, крок 1.

В невеличкому містечку чи біля якогось туристичного об’єкта (ми не маємо з чим порівнювати, але кажуть, що в таких місцях це відбувається швидше і простіше) потрібно поселитись на 2-3 дні в готелі. Готель повинен ОБОВ’ЯЗКОВО мати дозвіл приймати іноземців (в Китаї не всі готелі його мають). Вам необхідно попросити персонал, аби вони взяли в поліції реєстраційний сертифікат для вас – підтвердження того, що ви мешкаєте у цьому готелі. Також ви можете особисто піти по сертифікат в найближчий поліцейський відділок. Без нього ви не зможете продовжити візу.

Нам дуже пощастило з цим реєстраційним сертефікатом, бо менеджер готелю Crowne plaza Huangshan Taiping Lake, де ми поселилися, про все подбала дуже добре. Подзвонивши в місцеву поліцію, вона надіслала їм копії наших паспортних даних, копії китайських віз та печаток з датою перетину китайського кордону. І вже через півгодини ми мали на руках ці сертифікати.

Якщо ж вам доведеться самим цим займатися, то не хвилюйтеся: просто візьміть свої паспорти, чек про оплату апартаментів в готелі та сміливо ідіть до поліції. Жодних перешкод для видачі бути не повинно.

Крок 2.

Збір необхідних документів для продовження візи:

–  Реєстраційний сертифікат

–  Паспорт, копії візи та печатки про в’їзд в Китай

–  Одне фото 3х4

–  Маршрут подорожі по Китаю (список міст з датами)

– Заповнена анкета (її заповнюєте в бюро, де будете продовжувати візу)

– 160 юань за одну візу

– Якщо ви з дитиною, то ОБОВ’ЯЗКОВО потрібна копія свідоцтва про народження дитини, перекладена на англійську та завірена нотаріусом (у нас ще запитали про китайський переклад, але ми його не мали і проблем з цим не виникло).

Крок 3.

Йдемо подавати документи на продовження візи. Цим займаються так звані Public Security Bureau (PSB), щоправда, не всі з них можуть продовжити візу. Радимо знайти в Googlе найближче PSB, дізнатися, чи воно це робить і якщо так, то прямуйте туди.

На жаль, найближче до озера Тайпінг, де був наш готель,  PSB не продовжує візу, тож ми їздили аж до міста Хуаншань, що за 100 км на південь. Потрапили туди в обідню пору – обід з 12:00 аж до 14:30! – тож довелось чекати. Потім заповнили анкети, подали всі документи. Процедура тривала одну годину, хоча могла б лише 20 хвилин, якби дядечко, що нас обслуговував, не був надзвичайно повільним. У нас забрали паспорти, видавши натомість документ, що підтверджував, де і для чого вони перебувають. Важливо також попередньо зробити копії першої сторінки паспорту, візи та печатки з датою в’їзду в Китай. Наявність цих копій є дуже важливою для вас, оскільки в Китаї при поселені в готель або купівлі квитків на потяг чи автобус завжди потрібно пред’являти паспорт з візою.

Увага! Не знаємо як в інших, але в нашому PSB можна було здійснити оплату за продовження віз лише карткою. Готівку не приймали!

Крок 4.

В призначиний день прийдіть та заберіть ваш паспорт з продовженою візою.